• mindboostmaria

Mitä tehdä, kun ahdistaa? 5 keinoa, joilla vähennät ahdistusta tehokkaasti

Päivitetty: 24. marrask.


Ennen kuin menemme keinoihin, jotka vähentävät ahdistusta, on tärkeää, että ymmärrät, miksi tunnemme ahdistusta ja mistä #ahdistus meille viestii.


Ahdistus on normaali tunne ja jokainen meistä kokee toisinaan ahdistusta. Ahdistusta ei siis kannata pelätä, vaikka se tuntuukin ikävältä ja siitä haluaisi pyrkiä mahdollisimman nopeasti eroon.


Ahdistus on kehomme tapa viestiä mahdollisesta uhkatilanteesta tai vaarasta. Keho viestii ahdistuksella, että meidän tulisi toimia uhkatilanteen välttämiseksi.


Ahdistus liittyy siis uhkatilanteesta viestimiseen. Nykymaailmassa tämä voi olla esimerkiksi lähestyvä deadline, vapaa-ajan puute, väsymys, esitelmän pitäminen, ongelmat ihmissuhteissa, väärä työ, omia arvoja vastaan eläminen tai mikä vain muu hyvinvointiamme uhkaava tilanne tai asia.


Ahdistuksen oireet


Ahdistus alkaa, kun mielemme huolestuu ja kehomme viestii siitä ahdistuksella. Kun mieli ja keho on ahdistunut jostakin asiasta tai tilanteesta, se alkaa herkästi tulkitsemaan myös muita elämän neutraaleja tilanteita uhkaavina. Tällöin ahdistus tuntuu leviävän kaikille elämän osa-alueille.


Ahdistukselle tyypillistä on huolestuneet ajatukset ja murehtiminen siitä, mitä tulevassa saattaa tapahtua tai pelot ja katastrofiajatukset, ettei tulevista tapahtumista selviä. Jos ahdistus on kerennyt jo levitä usealle elämän osa-alueelle, voi ahdistuksen aiheita olla todella monia ja niitä voi olla vaikea nimetä tai eritellä.


Ahdistus oireilee myös fyysisinä tuntemuksina, kuten sykkeen nousuna, hikoiluna tai puristavana tunteena rintakehässä. Myös hengitys saattaa muuttua pinnalliseksi. Lisäksi ahdistuksesta voi aiheutua uniongelmia, jos sekä mieli että keho käy ylikierroksilla uhkaavista tilanteista.


Kun mielemme ja kehomme hälyttää jatkuvasti nurkan takana vaanivasta uhkatilanteesta, on vaikea keskittyä muuhun. Kaikki ympärillä olevat ärsykkeet tuntuvat stressaavilta ja ahdistusta lisääviltä. Tämän takia esimerkiksi sosiaaliset tilanteet voivat tuntua ahdistavilta ja niitä saattaa vältellä.


Ahdistuksen takia myös ihmissuhteisiin, kuten parisuhteeseen voi muodostua ongelmia ja riitatilanteita, kun pinna on ahdistuksen takia kireällä. Muiden ihmisten voi olla vaikea ymmärtää, mitä ahdistunut ihminen kokee, vaikka jokainen meistä varmasti tietää tunteen.


Mitä tehdä, kun ahdistaa?


#1 - Tunnista ahdistus ja hyväksy sen olemassaolo


Ensimmäinen askel on tunnistaa ahdistuksen tunne. Tämän jälkeen on tärkeää, että hyväksyy ahdistuksen tunteen eikä kiellä ja sulje silmiään siltä. Mikäli tunteen kieltää, se jää silti kytemään mieleemme ja leviää huomaamattamme muille elämän osa-alueille ja myöhemmin, kun sitä ei enää pysty kieltämään, siitä eroon pääsemiseksi joutuu tehdä paljon enemmän töitä.


#2 - Tiedosta mikä on kehosi viestimä uhkatilanne


Kuten sanottu, ahdistus viestii uhkatilanteesta. Seuraava askel onkin sanoittaa ja konkretisoida tämä uhkatilanne. Mikäli uhkatilanteita tuntuu olevan monia, olisi hyvä kirjoittaa ne kaikki ylös esimerkiksi puhelimen muistiinpanoihin tai ihan paperille.


#3 - Maadoita itsesi ja pidä huolihetkiä


Ahdistuksen tunteen yllättäessä itsensä maadoittaminen nykyhetkeen on monille tehokas keino vähentää heti ahdistuksen tunnetta. Tämän voi tehdä esimerkiksi kiinnittämällä huomiota viiteen asiaan, jota näkee ympäristössään, viiteen asiaan, jota kuulee ympäristössään sekä viiteen asiaan, jota voi sillä hetkellä tuntea, esimerkiksi miltä maa tuntuu jalkojen alla.


Ahdistuksessa huomio kiinnittyy tulevaan uhkatilanteeseen, joten itsensä maadoittaminen nykyhetkeen ja ymmärrys siitä, että juuri nyt tässä hetkessä, tällä sekunnilla, minulla ei ole hengenhätää. Tämän jälkeen ahdistavaa asiaa on helpompi tarkastella hieman etäämmältä.


Mikäli ahdistus tuntuu valtaavan mielen jatkuvasti, voi koittaa huolihetkien pitämistä. Tällä tarkoitetaan sitä, että valitsee päivästä 15-30 minuutin hetken, jolloin kirjottaa ylös kaikki asiat jotka huolettaa ja ahdistaa. Mikäli päivän aikana muina hetkinä mieli täyttyy huolilla, voi ajatukset siirtää tähän huolihetkeen. Sanoa mielelle ”ei nyt, mietin ja märehdin tästä ajatuksesta myöhemmin huolihetkenä”.


#4 - Tee suunnitelma uhkan selättämiseksi


Kun uhkatilanne on sanoitettu ja konkretisoitu, on aika tehdä suunnitelma uhkan selättämiseksi. Ensimmäisenä voi miettiä, onko asia sellainen, johon voi vaikuttaa vaiko ei. Mikäli et pysty vaikuttamaan uhkaan millään tavalla, voit tehdä suunnitelman siihen, miten voit hyväksyä uhkatilanteen ja selviytyä, vaikka pahin tapahtuisikin. Mikäli kyse on kuitenkin asiasta, johon voit vaikuttaa, tee suunnitelma. Jos ahdistuksen kohteena on lähenevä deadline, tee suunnitelma, milloin teet töitä sen eteen. Mikäli uhkatilanne on ihmissuhdeongelmat, tee suunnitelma, miten voit puuttua niihin.


#5 - Älä jää yksin


Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähimpänä. Älä jää yksin. Puhu läheisille ja kerro olostasi. Sinun ei tarvitse pärjätä yksin. Mikäli ahdistuksen konkretisointi tai suunnitelman teko tuntuu vaikealta, ole yhteydessä ammattilaiseen. Työpaikoilla tai kouluissa on usein mahdollisuus päästä juttelemaan maksuttomasti psykologille. Mikäli sinulla ei ole tätä vaihtoehtoa tai haluat jutella täysin luottamuksellisesti, ilman, että sinusta jää kirjausmerkintöjä, saattaa tarjoamani valmennus olla sinulle sopiva vaihtoehto. Voit varata ajan maksuttomaan kartoituspuheluun kanssani tästä.